CARE SUNT AVANTAJELE COLECTĂRII SEPARATE A TEXTILELOR?

Generarea de deșeuri textile este problematică, deoarece principala destinație finală a acestora sunt depozitele de deșeuri. Întrucât sunt produse, consumate și aruncate mai multe haine ca niciodată, modelul actual liniar, de tip “cumpără, utilizează și aruncă”, exercită o presiune enormă asupra planetei noastre – asupra resurselor, mediului și climei.
Transferul important către modelul economiei circulare necesită multe schimbări în modul de producție a hainelor și în obiceiurile de cumpărare și de eliminare ale consumatorilor. Reducerea cantității de haine pe care le avem și prelungirea duratei de viață a acestora este tot ceea ce putem face.
Eliminarea separată a produselor textile este singura modalitate prin care acestea ar putea avea o a doua viață – ca haine sau reciclate pentru alte produse.
Date despre consumul de textile
Modelul liniar textil are consecințe negative pentru oameni și mediu
Posibilul impact pozitiv pe care l-am putea crea prin intermediul modelului textil circular

În 2019, Comisia Europeană a identificat industria textilă cu un impact semnificativ asupra mediului, climei și societății prin utilizarea resurselor, a apei, a terenurilor și a substanțelor chimice și prin emisiile de gaze cu efect de seră și de poluanți.
Planul de acțiune privind economia circulară a fost adoptat de Comisie la 11 martie 2020. Prin raționalizarea cadrului de reglementare, planul urmărește accelerarea schimbării transformaționale cerute de „Green Deal” european pentru a obține o economie mai curată, neutră din punct de vedere climatic, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și competitivă.
Strategia Comisiei Europene privind produsele durabile într-o economie circulară a indicat textilele ca fiind un sector cu prioritate ridicată pentru trecerea la o economie circulară. Una dintre primele măsuri, relativ ușor de adoptat, vizează gestionarea colectării selective a hainelor pentru a reduce deșeurile și pentru a promova repararea și reutilizarea textilelor.
Directiva-cadru revizuită privind deșeurile impune statelor membre să instituie sisteme de colectare separată a deșeurilor textile până la 1 ianuarie 2025.
Colectarea separată ar trebui să fie stabilită pentru toate tipurile de textile, pentru a preveni ca acestea să ajungă la depozitul de deșeuri.
References:
1. Scaling textile recycling in Europe–turning waste into value, McKinsey &Company, July 2022; (Eurostat Prodcom database; Intecus, Germany report, 2020; ISPRA, 2021; ISPRA, 2022;)
2. European Environment Agency (EEA), 2019 Textiles and the environment in a circular economy;
3. Sustainable and Circular Textiles by 2030, Factsheet, European Commission, March 2022
4. JRC, 2021, Circular economy perspectives in the EU Textile sector
5. EU Strategy for Sustainable and Circular Textiles, March 2022
6. A new textiles economy: Redesigning fashion’s future, Ellen MacArthur Foundation, 2017
7. Euratex, 2020, Key facts and Figures
8. Fashion on climate, Global Fashion Agenda and McKinsey, 2020
9. Environmental impact of the textile and clothing industry, European Parliamentary Research Service, European Parliament, January 2019
10. Eunomia, 2018
11. Bethanie M. Carney Almroth et al., Quantifying shedding of synthetic fibers from textiles; a source of microplastics released into the environment, PubMed, October 28, 2017.
12. Durable, repairable and mainstream, ECOS Aril 2021