CE SE ÎNTÂMPLĂ CU HAINELE COLECTATE

Ne ocupăm de colectarea și de utilizarea ulterioară a articolelor colectate de-a lungul ciclului de viață al hainelor, asigurându-ne că totul este recuperat în cel mai bun mod posibil.
Activitățile de gestionare a deșeurilor se desfășoară în conformitate cu ierarhia în cinci etape a politicii de prevenire și gestionare a deșeurilor în conformitate cu Directiva-cadru privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE), conform următoarei priorități:
1. Prevenire;
2. Pregătirea pentru reutilizare;
3. Reciclare;
4. Alte tipuri de valorificare, de exemplu, valorificare energetică;
5. Eliminare

COLECTARE SEPARATĂ

Chiar dacă aceasta este ultima etapă de utilizare a hainei pentru dumneavoastră, este de fapt una dintre cele mai importante etape în extinderea ciclului de viață al textilelor. Separarea produselor textile de deșeurile reziduale permite manipularea ulterioară a acestora – reutilizare, reciclare sau altă valorificare.

SORTARE

Sortarea este coloana vertebrală a economiei textile circulare. În această etapă a ciclului, se decide ce valoare va fi extrasă din produsele textile prin evaluarea celui mai bun mod posibil de utilizare.

Toate articolele de îmbrăcăminte folosite sunt supuse unui proces de clasificare în două etape care determină eligibilitatea pentru reutilizare și gradul de calitate. Unele dintre ele sunt spălate și reparate ulterior pentru a fi reutilizate ca haine.
Acesta este un proces intensiv în care 300 de profesioniști calificați și experimentați examinează toate articolele în conformitate cu proceduri stricte de sortare și clasificare, separându-le în 350 de articole diferite.

REUTILIZARE

Hainele reutilizabile sunt comercializate ca haine second hand, care reprezintă cea mai eficientă și ecologică modalitate de a le prelungi durata de viață, deoarece necesită cele mai puține resurse și energie suplimentare.
Majoritatea produselor textile utilizabile, colectate în Bulgaria, sunt vândute în țări cu un nivel de trai mai scăzut. Principalul obiectiv este de a găsi un proprietar pentru fiecare articol de îmbrăcăminte, prelungindu-i astfel ciclul de viață.

Există o anumită cantitate de deșeuri textile care sunt inutilizabile ca îmbrăcăminte, dar care pot fi recuperate ca și cârpe. Este vorba de țesăturile din bumbac, care sunt consumabile indispensabile în diverse instalații industriale, ateliere de prelucrare a metalelor, construcții navale, tipografii, ateliere, spălătorii auto etc.
Anumite țesături cu o bună capacitate de absorbție sunt separate pentru această utilizare. Deșeurile textile sunt separate în funcție de compoziție și culoare și sunt tăiate la dimensiune pe mașini specializate, eliminându-se fermoarele, nasturii, gulerele, manșetele și alte părți dure. Pentru a ne asigura că nu există elemente care ar putea zgâria suprafețele care se curăță, cârpele sunt trecute printr-un detector de metale.

SORTAREA PENTRU RECICLARE

În timp ce lucrează la dezvoltarea propriei instalații de reciclare a hainelor care nu sunt adecvate pentru reutilizarea directă, TexCycle colaborează cu alte companii specializate în reciclarea diferitelor materiale.

Pentru o sortare personalizabilă, sunt respectate anumite criterii de cerință prin:
– caracterizarea compoziției fibrelor – pe baza reflexiei în infraroșu apropiat (NIR)
– culoare
– tipul de construcție a țesăturii
– îndepărtarea particulelor dure, mărunțirea țesăturilor în parametrii necesari

RECICLARE

În funcție de compoziție, textilele sunt reciclate în fibre noi pentru filare sau sunt utilizate în producția de produse nețesute ca izolații și pâslă.
Criteriul de alegere a partenerilor noștri, care se ocupă de tratarea ulterioară a deșeurilor, este reprezentat de metodele ecologice și complete de tratare pe care le folosesc. Deșeurile sunt transmise doar companiilor autorizate, care pot dovedi că au un mod de lucru durabil.

În prezent, dezvoltăm instalația noastră de recuperare a fibrelor sfărâmicioase la scară largă. Dezvoltăm procesul de intrare de sortare pentru a ne asigura că materialul de ieșire (fâșii) se încadrează în constanța parametrilor, cum ar fi culoarea, lungimea și compoziția.

Suntem implicați în diverse proiecte de dezvoltare a reciclării textilelor, cu scopul de a transforma deșeurile textile în materie primă de bază.

RECUPERAREA ENERGIEI

Ne străduim să atingem un procent minim posibil de materiale nereciclate, care sunt în prezent trimise pentru valorificare energetică.

Deoarece hainele neutilizabile includ o mare varietate de țesături (dintre care o proporție semnificativă este mixtă) și culori, nu este încă posibil să se găsească o modalitate adecvată de reciclare a fiecărui tip în parte. Acest lucru face necesară transmiterea acestora pentru alte utilizări – utilizarea lor ca și combustibil alternativ în instalații specializate și certificate ale industriilor energointensive (cum ar fi fabricile de ciment).

În acest proces, deșeurile sunt mărunțite pentru a produce combustibil modificat (RDF) sau tratate direct cu ajutorul tehnologiilor de prelucrare. Acest lucru are un efect benefic asupra mediului prin reducerea cantității de deșeuri din depozitele de deșeuri, economisirea energiei din surse neregenerabile (combustibili solizi și gaze naturale) și reducerea emisiilor de carbon datorate arderii combustibililor solizi.

RESPONSABILITATE SOCIALĂ

Donarea hainelor nu este scopul principal al colectării acestora în containere specializate, dar este adesea o activitate secundară. TexCycle colaborează în principal cu centrele municipale pentru a ajuta persoanele nevoiașe, furnizând articole specifice la cerere. Acest tip de parteneriat este convenabil pentru organizațiile de asistență socială, deoarece le scutește de spațiu și de necesitatea de a organiza sortarea și distribuția.

Multe dintre hainele care ajung direct la ele sunt inutilizabile și trebuie apoi să fie date mai departe pentru a fi folosite. Prin urmare, parteneriatul cu o companie de colectare a hainelor economisește acest efort.